Ochrona środowiska

Ochrona środowiska naturalnego ma w naszym społeczeństwie ogromne znaczenie. Drewno, jako odnawialne źródło energii pochodzące ze zrównoważonego zarządzania lasami, tworzy fundament pod produkcję drewna klejonego (BSH). Żaden konkurencyjny materiał budowlany nie może być pozyskiwany, obrabiany oraz użytkowany przy tak niewielkim wykorzystaniu energii i jednoczesnym niskim obciążeniu środowiska naturalnego. Dzieje się to bez odpadów i oparów, przyjaźnie dla środowiska i w pełni automatycznie – nie mówiąc już o pięknie tej fabryki. Drewno, kora i liście są złożone z dwutlenku węgla, powietrza oraz wody i substancji odżywczych z gleby. 1 kg otrzymanego drewna pochłania 1,44kg CO2. 1kg O2 oddawany jest w powietrze, a 18,5 MJ ciepła, odpowiadające 0,4 l oleju grzewczego, jest pobrane z energii słonecznej. Dowód na to stanowi m.in. zgodna z ISO 14025 deklaracja produktowa dotycząca środowiska, zatwierdzona przez niemiecki rząd, oraz Öko Pot, który obejmuje pomoc w planowaniu budownictwa halowego.

• Pozytywny przykład na podstawie bieżącej sytuacji klimatycznej
    • 1m³ BSH pochłania przy rośnięciu drewna 950 kg CO² czyli jeden dom rodzinny z BSH o powierzchni ok. 60 m³ oszczędza 57.000 kg CO²;
    • pojazd o emisji CO2 w wysokości 140g/km mógłby przejechać 407.142, nie emitując CO2.
  • BSH jest produktem o pozytywnym bilansie energii
    • produkcja oszczędzająca energię: użytkowanie zamiast przetrzymywania i wyrzucania, co oznacza brak odpadów;
    • 1m³ BSH potrzebuje 5670 MJ energii pierwotnej;
    • z 2,2 m³ użytego surowego drewna uzyskane jest 18700 MJ energii pierwotnej, czyli 3 razy tyle, ile jest potrzebne w całym cyklu życia produktu.

Realizacja Creative Sight

ZGADZAM SIĘ NA ICH UŻYWANIE

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych dla realizacji celów i na zasadach określonych w Polityce prywatności

Wyrażam zgodę